Kurz 1: Základy metrologie
Kurz 1: Základy metrologie
Témata
- Historie a současnost metrologie, její význam
- Organizace metrologie v ČR a její právní úprava
- Jednotky SI a základní fyzikální konstanty
- Metrologie obecně – základní pojmy, terminologie
- Rozdělení typů měřidel z hlediska metrologie – ověřování a kalibrace
- Základy metrologické praxe v podniku – organizace, dokumentace, evidence, značení
Kurz je určen pro osoby, které nemají žádné předchozí znalosti z oboru metrologie. Účastníci obdrží k daným tématům školicí podklady. Nejsou požadovány žádné předchozí znalosti.
Doba trvání kurzu: 6 hodin
Témata
- Historie a současnost metrologie, její význam
- Organizace metrologie v ČR a její právní úprava
- Jednotky SI a základní fyzikální konstanty
- Metrologie obecně – základní pojmy, terminologie
- Rozdělení typů měřidel z hlediska metrologie – ověřování a kalibrace
- Základy metrologické praxe v podniku – organizace, dokumentace, evidence, značení
Kurz je určen pro osoby, které nemají žádné předchozí znalosti z oboru metrologie. Účastníci obdrží k daným tématům školicí podklady. Nejsou požadovány žádné předchozí znalosti.
Doba trvání kurzu: 6 hodin
Kurz 2: Aplikovaná metrologie v praxi - nadstavbový kurz
Kurz 2: Aplikovaná metrologie v praxi - nadstavbový kurz
Témata
- Měřidla a přístroje pro měření délky a rovinného úhlu
- Měření teploty
- Měření tlaku
- Základy statistického zpracování dat
- Metody a postupy měření
- Principy kalibrace měřidel
- Metrologický řád
- Ukázka vybraných měřidel a práce s nimi
Kurz je určen pro pracovníky z oboru metrologie, kteří již mají předchozí teoretické a praktické zkušenosti v oboru. Skládá se z teoretické části a praktických ukázek na vybraných měřidlech. Účastníci obdrží k daným tématům školicí podklady.
Doba trvání kurzu: 8 hodin
Témata
- Měřidla a přístroje pro měření délky a rovinného úhlu
- Měření teploty
- Měření tlaku
- Základy statistického zpracování dat
- Metody a postupy měření
- Principy kalibrace měřidel
- Metrologický řád
- Ukázka vybraných měřidel a práce s nimi
Kurz je určen pro pracovníky z oboru metrologie, kteří již mají předchozí teoretické a praktické zkušenosti v oboru. Skládá se z teoretické části a praktických ukázek na vybraných měřidlech. Účastníci obdrží k daným tématům školicí podklady.
Doba trvání kurzu: 8 hodin
Kurz 3: Měření v potravinářské výrobě
Kurz 3: Měření v potravinářské výrobě
Témata
- Legislativa ke vztahu ke kalibraci měřidel
- Základy HACCP, kritické body, bezpečnost potravin
- Monitorování a dokumentace teplot a tlaků v procesech
- Výběr měřidel a stanovení parametrů měření
- Hodnocení výsledků měření, zpracování dat
- Měřidla a přístroje pro měření v potravinářství
- Praktické ukázky měření
Kurz je určen pro pracovníky z oboru potravinářství, kteří si potřebují doplnit teoretické a praktické zkušenosti v oboru.
Skládá se z teoretických částí a praktických ukázek na vybraných měřidlech.
Účastníci obdrží k daným tématům základní školicí podklady.
Doba trvání: 6 hodin
Témata
- Legislativa ke vztahu ke kalibraci měřidel
- Základy HACCP, kritické body, bezpečnost potravin
- Monitorování a dokumentace teplot a tlaků v procesech
- Výběr měřidel a stanovení parametrů měření
- Hodnocení výsledků měření, zpracování dat
- Měřidla a přístroje pro měření v potravinářství
- Praktické ukázky měření
Kurz je určen pro pracovníky z oboru potravinářství, kteří si potřebují doplnit teoretické a praktické zkušenosti v oboru.
Skládá se z teoretických částí a praktických ukázek na vybraných měřidlech.
Účastníci obdrží k daným tématům základní školicí podklady.
Doba trvání: 6 hodin
Kurz 4: Termografie pro průmyslové použití
Kurz 4: Termografie pro průmyslové použití
Témata
- Základní principy bezdotykových měření v infračervené (IR) oblasti
- Obecné základy termografie – termokamery, termogramy
- Kvalitativní a kvantitativní termografie
- Porovnání termokamer a IR pyrometrů
- Využití termografie při periodických kontrolách a v preventivní údržbě
- Podpora kontroly technologických parametrů výroby a řízení kvality
- Software pro vyhodnocení termogramů, reporty
- Praktické ukázky měření
Kurz je určen pro osoby, kteří pracují v oboru technického zajištění výroby, údržby a kvality.
Nejsou nutné předchozí znalosti z oboru metrologie.
Účastníci obdrží k daným tématům základní školicí podklady.
Doba trvání: 6 hodin
Témata
- Základní principy bezdotykových měření v infračervené (IR) oblasti
- Obecné základy termografie – termokamery, termogramy
- Kvalitativní a kvantitativní termografie
- Porovnání termokamer a IR pyrometrů
- Využití termografie při periodických kontrolách a v preventivní údržbě
- Podpora kontroly technologických parametrů výroby a řízení kvality
- Software pro vyhodnocení termogramů, reporty
- Praktické ukázky měření
Kurz je určen pro osoby, kteří pracují v oboru technického zajištění výroby, údržby a kvality.
Nejsou nutné předchozí znalosti z oboru metrologie.
Účastníci obdrží k daným tématům základní školicí podklady.
Doba trvání: 6 hodin