Kurz 1: Základy metrologie

Kurz 1: Základy metrologie

Zkratka kurzu: MET 01

Úroveň: základní kurz

Max. počet účastníků: 8

Zkratka kurzu: MET 01

Úroveň: základní kurz

Max. počet účastníků: 8

Témata

  • Historie a současnost metrologie, její význam
  • Organizace metrologie v ČR a její právní úprava
  • Jednotky SI a základní fyzikální konstanty
  • Metrologie obecně – základní pojmy, terminologie
  • Rozdělení typů měřidel z hlediska metrologie – ověřování a kalibrace
  • Základy metrologické praxe v podniku – organizace, dokumentace, evidence, značení

Kurz je určen pro osoby, které nemají žádné předchozí znalosti z oboru metrologie. Účastníci obdrží k daným tématům školicí podklady. Nejsou požadovány žádné předchozí znalosti.

Doba trvání kurzu: 6 hodin

Předpoklady: Nejsou požadovány žádné speciální předchozí znalosti.

Témata

  • Historie a současnost metrologie, její význam
  • Organizace metrologie v ČR a její právní úprava
  • Jednotky SI a základní fyzikální konstanty
  • Metrologie obecně – základní pojmy, terminologie
  • Rozdělení typů měřidel z hlediska metrologie – ověřování a kalibrace
  • Základy metrologické praxe v podniku – organizace, dokumentace, evidence, značení

Kurz je určen pro osoby, které nemají žádné předchozí znalosti z oboru metrologie. Účastníci obdrží k daným tématům školicí podklady. Nejsou požadovány žádné předchozí znalosti.

Doba trvání kurzu: 6 hodin

Předpoklady: Nejsou požadovány žádné speciální předchozí znalosti.

Kurz 2: Aplikovaná metrologie v praxi - nadstavbový kurz

Kurz 2: Aplikovaná metrologie v praxi - nadstavbový kurz

Zkratka kurzu: MET 02

Úroveň: rozšiřující kurz

Max. počet účastníků: 8

Zkratka kurzu: MET 02

Úroveň: rozšiřující kurz

Max. počet účastníků: 8

Témata

  • Měřidla a přístroje pro měření délky a rovinného úhlu
  • Měření teploty
  • Měření tlaku
  • Základy statistického zpracování dat
  • Metody a postupy měření
  • Principy kalibrace měřidel
  • Metrologický řád
  • Ukázka vybraných měřidel a práce s nimi

Kurz je určen pro pracovníky z oboru metrologie, kteří již mají předchozí teoretické a praktické zkušenosti v oboru. Skládá se z teoretické části a praktických ukázek na vybraných měřidlech. Účastníci obdrží k daným tématům školicí podklady.

Doba trvání kurzu: 8 hodin

Předpoklady: Předpokladem jsou základní znalosti v oboru metrologie.

Témata

  • Měřidla a přístroje pro měření délky a rovinného úhlu
  • Měření teploty
  • Měření tlaku
  • Základy statistického zpracování dat
  • Metody a postupy měření
  • Principy kalibrace měřidel
  • Metrologický řád
  • Ukázka vybraných měřidel a práce s nimi

Kurz je určen pro pracovníky z oboru metrologie, kteří již mají předchozí teoretické a praktické zkušenosti v oboru. Skládá se z teoretické části a praktických ukázek na vybraných měřidlech. Účastníci obdrží k daným tématům školicí podklady.

Doba trvání kurzu: 8 hodin

Předpoklady: Předpokladem jsou základní znalosti v oboru metrologie.

Kurz 3: Měření v potravinářské výrobě

Kurz 3: Měření v potravinářské výrobě

Zkratka kurzu: POT01

Úroveň: jednodenní kurz

Druh kurzu: otevřený

Max. počet účastníků: 8

Zkratka kurzu: POT01

Úroveň: jednodenní kurz

Druh kurzu: otevřený

Max. počet účastníků: 8

Témata

  • Legislativa ke vztahu ke kalibraci měřidel
  • Základy HACCP, kritické body, bezpečnost potravin
  • Monitorování a dokumentace teplot a tlaků v procesech
  • Výběr měřidel a stanovení parametrů měření
  • Hodnocení výsledků měření, zpracování dat
  • Měřidla a přístroje pro měření v potravinářství
  • Praktické ukázky měření

Kurz je určen pro pracovníky z oboru potravinářství, kteří si potřebují doplnit teoretické a praktické zkušenosti v oboru.

Skládá se z teoretických částí a praktických ukázek na vybraných měřidlech.

Účastníci obdrží k daným tématům základní školicí podklady.

Doba trvání: 6 hodin

Předpoklady: Očekávají se základní znalosti v oboru metrologie.

Témata

  • Legislativa ke vztahu ke kalibraci měřidel
  • Základy HACCP, kritické body, bezpečnost potravin
  • Monitorování a dokumentace teplot a tlaků v procesech
  • Výběr měřidel a stanovení parametrů měření
  • Hodnocení výsledků měření, zpracování dat
  • Měřidla a přístroje pro měření v potravinářství
  • Praktické ukázky měření

Kurz je určen pro pracovníky z oboru potravinářství, kteří si potřebují doplnit teoretické a praktické zkušenosti v oboru.

Skládá se z teoretických částí a praktických ukázek na vybraných měřidlech.

Účastníci obdrží k daným tématům základní školicí podklady.

Doba trvání: 6 hodin

Předpoklady: Očekávají se základní znalosti v oboru metrologie.

Kurz 4: Termografie pro průmyslové použití

Kurz 4: Termografie pro průmyslové použití

Zkratka kurzu: TGR01

Úroveň: jednodenní kurz

Druh kurzu: otevřený

Max. počet účastníků: 8

Zkratka kurzu: TGR01

Úroveň: jednodenní kurz

Druh kurzu: otevřený

Max. počet účastníků: 8

Témata

  • Základní principy bezdotykových měření v infračervené (IR) oblasti
  • Obecné základy termografie – termokamery, termogramy
  • Kvalitativní a kvantitativní termografie
  • Porovnání termokamer a IR pyrometrů
  • Využití termografie při periodických kontrolách a v preventivní údržbě
  • Podpora kontroly technologických parametrů výroby a řízení kvality
  • Software pro vyhodnocení termogramů, reporty
  • Praktické ukázky měření

Kurz je určen pro osoby, kteří pracují v oboru technického zajištění výroby, údržby a kvality.

Nejsou nutné předchozí znalosti z oboru metrologie.

Účastníci obdrží k daným tématům základní školicí podklady.

Doba trvání: 6 hodin

Předpoklady: Nejsou požadovány žádné předchozí znalosti.

Témata

  • Základní principy bezdotykových měření v infračervené (IR) oblasti
  • Obecné základy termografie – termokamery, termogramy
  • Kvalitativní a kvantitativní termografie
  • Porovnání termokamer a IR pyrometrů
  • Využití termografie při periodických kontrolách a v preventivní údržbě
  • Podpora kontroly technologických parametrů výroby a řízení kvality
  • Software pro vyhodnocení termogramů, reporty
  • Praktické ukázky měření

Kurz je určen pro osoby, kteří pracují v oboru technického zajištění výroby, údržby a kvality.

Nejsou nutné předchozí znalosti z oboru metrologie.

Účastníci obdrží k daným tématům základní školicí podklady.

Doba trvání: 6 hodin

Předpoklady: Nejsou požadovány žádné předchozí znalosti.

Přihláška na seminář

Přihláška na seminář